.dream

Look at the sky. We are not alone. The whole universe is friendly to us and conspires only to give the best to those who dream and work.

A. P. J. Abdul Kalam

Advertisements

.Ramadhan Mubarak

Ramadhan has passed. Alhamdulillah dengan niat Ramadhan tahun ni lebih baik dari sebelumnya. InsyaAllah. semoga semua amalan diterima oleh Allah SWT.

and this Ramadhan i went to bazaar just once. memang amazed dengan diri sendiri. i managed to cook for ifthar. for 1 hour and 30 min. i can pull one or two dish just for 3 / 4 of us. bukannya macam nak masak nasi briyani kan. so Alhamdulillah boleh save budget jugak la. and makan luar juga once a while with family and friends. tahun berjimat cermat. berjimat la sikit here and there. tapi sesetengah tu kita spend juga. yer la untuk meraikan ramadhan jugak. and paling best berbuka di masjid. patut try lagi next year. masyaAllah. semoga murah rezeki kepada para penderma. Amin.  and teringin piknik sambil berbuka puasa di padang. berbuka ramai2. lepas tu pegi masjid sembahyang magrib and terawih. insyaAllah.

IMG-20150610-WA0033 IMG-20150610-WA0041 20150622_192601 20150621_214125 20150621_210805 20150621_191935 20150621_185334 20150621_18370520150621_191935 20150621_18293520150621_18302220150621_18300520150621_18301420150621_182951 20150621_182556 20150621_175216 20150621_18255620150621_18264320150621_175126 20150624_19250420150619_19412620150705_20441920150705_192650 20150705_20564420150705_192708 20150704_190352 20150703_191718 20150630_192115 20150624_05053520150625_191951 20150627_192742 20150629_192329 20150618_192442 20150619_194104

so semoga bertemu lagi di tahun depan. InsyaAllah jika dipanjangkan umur. semoga Ramadhan tahun depan lebih baik dari tahun ini.

– berbuka bersama family di The Westin, KL

– berbuka bersama team jk1m ( 1st di D’Best Cafe Anggerik Mall dan Satay Samuri Pkns)

– sebahagian lauk2 berbuka.

.1st anniversary Jk1m kelana jaya season 1

So 1st anniversary for my Jk1m family. Yer la start 1st season jk1m pada 11 january 2014. So 2015 ni cukup la setahun. Memang tak sangka semua sekepala and boleh click. Alhamdulillah sangat. Yer la. Dari strangers to close friends. Sape sangka kan. Dari pelbagai background dan umur tapi dapat mengekalkan persahabatan tu yang penting. Tak sangka dari perkenalan group exercise boleh jadi satu family. Team leader adalah Izzat aka Bobo. Hehehe. he was a good leader to all of us. Yup. Still ingat lagi mula2 kenal. Dalam group whatsapp senyap jer. Takde orang nak chat and reply pon payah. Sampai Dee kena sound. Hahaha. Now. Everyday ade update. Hari2 sembang. Memories sangat. Dulu semua malu2 and control2. Skang. Semua dah takde malu2 dah. hehhe

Ok so for this 1 year ape yang jadi?

Yang Berjaya kurus haruslah ada. Tapi yang static pon ade. Tapi semua banyak improve la dari segi fitness. And dah tahu lebih banyak dalam semua perkara yang berkaitan kesihatan, makanan sihat, form untuk exercise dll.

Baby from jk1m. hahaah. Suha masuk jk1m tanpa sedar dah pregnant. Siap dah complete nearly 2 weeks program. Tapi Alhamdulillah. Tak de ape2 berlaku dan baby pon dah selamat dilahirkan. Anas Malik bin  Khairul Idzham.

Dan 2 bakal pengantin in our group. Daia and Liyana. Alhamdulillah selamat diijabkabulkan dengan pasangan masing2. Daia- Hafiz dan Liyana-Shafiq.

So ape lagi yang terjadi dalam 1 tahun ni? Erm. Rasanyer yang major tuh jer la.

P.s – oh masa diupdate post ni which is few month later from this date. Daia dah pon ikut hafiz pegi UK and stay sana. Sebab hafiz sambung blaja sana.

so celebration ni dibuat di restoran rebung chef ismail bangsar dan tema hari tu adalah merah dan hitam. dan tak sangka memang matching dengan bilik yang dapat dibook for our hi tea sessions. so semoga tahun hadapan akan ada lagi gathering macam ni. sebab selain dari kami geng exercise. kami juga adalah geng makan. memang semua perangai suka makan and try makanan.  maybe sebab tu semua satu kepala. hahaha. what ever it is. thank you all for being my friends and semoga persahabatan ini kekal sampai bila-bila. insyaAllah.

20150111_154456 20150111_173226 20150111_174915 20150111_155105 20150111_163619 20150111_172648 20150111_172701

20150111_172716

20150111_173118

.Johor and Singapore trip

So on first week of May, me udin and mama went to Johor and Singapore for short holiday. 3 days and 2 nights. We stayed at Johor. And elin could not join us since she went to Krabi with her friend. Which is been book much earlier. I claimed this as our last minutes trip. Since it is long holiday for Malaysian. Labour day and Wesak day and I don’t have any plan until Wednesday. At first I just want to stay at home and relax.  I don’t want to be caught in traffic jammed, blazing heat and crowded area. But my mum feel like it is such a waste for her just stay at home and do nothing. I think she is right. From Monday to Friday she stay at home and do nothing. So holiday is the only time for her to go out and have do something. So I booked the hotel and thank God we managed to book one room for us. So here we come south!

I can called this trip as our makan-makan trip. Hahaha. Oh and of course shopping trip included. We never had been to JPO so I guess. It’s the time to explore it. On Saturday we were at JPO for one whole day. Hahaha. From morning till late evening. And on Sunday we went to Singapore to meet our uncles and aunties.  So I think I’ll just sum it up using all picture taken during our short trip.20150501_133157 20150501_134115 20150501_134121 20150501_165306 20150501_165955 20150501_171735 20150502_090827 20150502_105234 20150502_152040 20150502_152108 20150502_161434 20150502_162216 20150502_163129 20150502_173022 20150502_175945 20150502_221929 20150502_232141_LLS 20150503_10123020150503_18581120150503_151005 20150503_10242820150503_164052 20150503_150339 20150503_150404

. 29th birthday

29th Birthday! wow! next year dah masuk 3 series! and what have i done to my 29 years of live? first of all i should be thankfull  pada Allah Swt. masih diberi peluang bernafas pada umur 29 tahun. Alhamdulillah. for my family. i am so blessed. thank you for always being there through thick and thin. with all of the tsunami that will always make us a better person. insyaAllah. dikurniakan sahabat-sahabat yang terbaik oleh Allah. i couldn’t ask for more. we complete each other. tak kisah kawan yang baru atau yang dah lama kenal. ini lah yang terbaik buat diriku.

birthday kali ni memang macam2 perasaan ada. tahun yang banyak mengajar erti sabar, sedih, marah, kecewa, setia, dan macam-macam la. mungkin tahun yang paling akan kenang seumur hidup. tapi ape2 pon life must go on. hidup ni roda. dan semua tu kadang-kadang adalah permulaan untuk sesuatu yang baru. kita tidak boleh cakap yang this is it. this is the end of it. no. kita tak tahu. its not us who decide. its Him. mungkin selepas semua tsunami tu. akan ade permulaan yang baru. mungkin lebih baik. jika tidak lebih baik pon. yang pasti kita mampu hadapinyer. we never know. bersabar dan berserah pada Allah Swt. Dia cinta yang paling agung. dan janji Allah itu pasti.

jika ditanya apa wish untuk tahun ni. erm. mungkin sama macam tahun2 sebelumnya. yang mana belum dapat dicapai tu. tapi mungkin ditambah baik. tak semua yang kita mintak itu bagus untuk kita. He know what is the best for us kan. so biarla i keep continue doa dengan Dia yer. just doakan semua doa i dimakbulkan oleh-Nya. InsyaAllah.

so here is the celebration for my 29th birthday. first mestilah official family dinner kan. we had at Marhaba Publika. oh before that 3 of us went for dinner at Jusco. impromtu dinner. 😛

then my birthday trip! cum makan-makan trip. with the 3 stooges. Me,Nisa and Knor. thank you to my beloved friends for this gateway. and for the suprise. memang x sangka kite stay kat situ ok. hurm . memang sweet escape. thank you from the bottom of my heart. i love  both of you so much. semoga kita bertemu disyurga kembali.  insyAllah. * i know all of us have our own hard time, im just glad that what ever happen between us, we got each other back. yer memang ade ups and downs in our relationship but please don’t ever let go of my hand. i know i’m not the most pious among both of you. please guide me till the end. and thank you for everything. every single things.

– thank you for the presents!

20150521_202538 20150524_21402220150524_21405120150524_20322720150524_20334420150522_142037 20150522_14200820150522_18381020150523_08514120150522_142511 20150523_212040 20150522_143255 20150522_162527 20150523_114358 20150523_114454

moving on.

“Seven months ago—
Your name was the thread
That wrapped around my tongue;
It caused the thumping in my head.
You wanted not my song be sung.

Seven weeks ago—
Your name was blood red,
As I breathed it out, it stung;
It became heavy as lead.
I thought I had smoker’s lung.

Seven days ago—
Your name was the bullet that shot through my head.
I’d died much too quickly, much too young.
Or, that’s what people said.
This started as a fling.. and boy, was I flung.

Oh, but today—
I rise from the dead
Back to the friends I’d once walked among.
In the race to recovery, why, I’m way ahead.
And my song shall be sung.

proconfoundA Poem About Moving On

sejenis or berjenis-jenis?

cool-friendship-quoteswhat kind of friend are you? kawan jenis apa hang ni?

rasanya banyak jenis. jenis datang dan pergi? jenis yang cepat hilang bila kita ada masalah, jenis yang stay dengan kita bila ada masalah? jenis yang tolong kita selesaikan masalah or jenis yang tak tolong selesai kan masalah. tapi dia ada disisi. erm.  atau kawan yang biarkan aje kita buat kesilapan? kawan yang sentiasa bagi nasihat. nasihat yer bukan ceramah. nasihat untuk kearah kebaikan. ok senang cerita, kawan susah senang bersama. adalagi ker sekarang? insyaAllah. i love all of them. tak kisah la kawan jenis apa. selagi tak menyusahkan dan memudaratkan. mereka keluarga saya.

kawan paling best? kawan yang boleh tegur each other and sound tempek aje. hahaha. yup. tapi maybe ambik masa untuk sampai tahap tu. tapi tak juga. kite ni kena hati terbuka. and kawan pon ada cara juga nak bercakap. adab2 bercakap. tu penting. kena ada. adab2 pergaulan dan tingkah laku pun kena ada. and kawan yang tidak biarkan kawannya hanyut dan lemas dalam hidup. tu tanda nye sayang kawan. itu la kadang kenal dah lama. tapi tak boleh nak tegur, tak boleh nak share benda yang dia sensitive. semua kena ikut dia? eh.

camnilah senang,

kawan yang selalu bagi support. yang kadang sedarkan kita dengan ape pilihan yang ada. yang sayang kita untuk tidak sesat. yang tau kemampuan kita. yang selalu ingat kita. dan tahu apa yang terbaik untuk kita. yang tak putus-putus bagi semangat. yang bila kau susah dia ada. yang sanggup mendengar cerita kau. yang simpan rahsia kau. yang tidak tikam belakang kau. susah senang bersama. kalau ada macam tu. simpan. jaga elok-elok. kau ingat kau beli emas permata jer ko jaga elok. yang ni lagi kau kena jaga. sebab mereka pon ade perasaan. kalau mereka jer nak jaga kita. tapi kita tak jaga mereka. tak jadi. kena dua-dua.a-good-egg

penyesalan.

dua bulan ku hamba padamu

walaupun aku tahu kecintaan ini tidak akan kekal

ini tidak selamanya

hanya kerana rindu

aku hanyut

hanya kerana lama tidak berjumpa

aku lupa segalanya

aku lupa diriku

aku bertuhan kan nafsu

aku ikut kehendak hati

dan kini

aku meyesal sendiri

aku kembali menjadi aku yang dulu

yang telah aku buang

yang telah aku niat untuk berubah

kenapa?

kini

adakah masih ada masa untukku

masihkah ada peluang untukku

peluang masih ada

aku hanya perlu rebut

dan kembali pada waktu kegemilangan ku

yer

terbabas, terlupa,

semua itu dugaan

jangan sampai kau lupe sampai akhir waktu

segala niat kau, segala angan kau,

mereka semua ada dibelakangkau

tidak kah kau nampak

mengapa kau selalu lupakan mereka

ambil semangat mereka

ambil kekuatan mereka

bina kembali diri kau disaat yang kau banggakan

kau boleh

kau pasti boleh.

fat-animal-11

*this is me today! “sobsob”

p/s – mode stress is soo on. selepas melihat orang lain dah mengurus. diri ni masih samo ajo. so nak kena lipat gandakan usaha. mari kita tukar stress tu jadi benda positive. so jom sedar diri.